http://healblog.net/wp-content/uploads/2008/03/breast-cancer-awareness-ribbons.jpg |
60-70% nowotworów jest wywołane niedoborowym żywieniem
w 30% nowotwory są wynikiem złego odżywiania
specjaliści szacują, że w 2020 r. zachorowalność na nowotwory złośliwe na świecie wzrośnie do 20 mln przypadków rocznie. Liczba zgonów z tego powodu dojdzie do 10 mln. - "eInfoMedica"
w Polsce na nowotwory zapada 130 tysięcy osób rocznie, a 85 tysięcy umiera z tego powodu. Według danych Polskiej Unii Onkologii, niemal co 3 dorosła osoba i 75 % dzieci zostaje całkowicie wyleczonych z nowotworu
Komórka nowotworowa osiąga stadium nieodwracalnych zmian przeciętnie po kilku latach. Klinicznie może być rozpoznana najwcześniej po około 8 latach. Jedynie w okresie utajenia, czyli wtedy, gdy o nim nie wiemy, nowotwór jest łatwy do zwalczenia. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka, zastosujmy profilaktykę: przynajmniej raz, a najlepiej 2 razy w roku poddajmy się trzydziestodniowej diecie, w ramach której należy spożywać przede wszystkim produkty wskazane i rzadziej, w mniejszych ilościach, produkty dozwolone. Na produkty zabronione nie można nawet spojrzeć!
Okres utajenia
Nowotwór jest klinicznie rozpoznawalny dopiero wtedy, gdy składa się z 1 mld komórek. Waży wówczas ok. 1 g. Taką masę osiąga po długim okresie rozwoju: 8 lat w przypadku raka piersi, 11 lat - raka oskrzeli, 15 lat - mięsaka! Okres utajenia jest najodpowiedniejszy, żeby zniszczyć nowotwór. Zanim liczba komórek rakowych wzrośnie do 1 tysiąca i zmiany nowotworowe się utrwalą, nowotwór jest podatny na zniszczenie. Do tego momentu rak może samoistnie się cofnąć - stąd zresztą nazwa tej choroby. Profilaktyka ma na celu działać w okresie utajenia, doprowadzając do odwrotu choroby i zabezpieczenia przed jej ponownymi atakami.
Przeciwrakowi "liderzy"
Dieta "antyrakowa" jest uboga w tłuszcze, cukier i sól, bogata natomiast w witaminy: A, C, E, (karoten, kwas askorbinowy, tokoferol) oraz pierwiastki: magnez i selen, które uniemożliwiają rozwój komórek rakowych. Wymienione witaminy i pierwiastki są aktywnymi antyoksydantami, usuwającymi z organizmu jego poważnych wrogów - wolne rodniki, które są również kancerogenami. Witaminy C i A zapobiegają ponadto rakotwórczemu działaniu nitrozamin (zwanych też nitrozoaminami), które powstają w produktach spożywczych, a także tworzą się w przewodzie pokarmowym, w żołądku.
Bardzo ważny w diecie przeciwrakowej jest selen, którego naturalnymi źródłami są owoce morza, kiełki pszenicy, otręby, tuńczyk, cebula, pomidory i brokuły. Wymienione produkty należy jeść długo, w skupieniu, dokładnie rozdrabniać, a następnie przeżuwać pokarm i połykać go dopiero wtedy, gdy osiągnie konsystencję płynną. Posiłek powinien trwać co najmniej pół godziny. Lepiej spożywać częściej mniejsze porcje niż rzadziej - większe.
Skąd się biorą nitrozaminy?
Nitrozaminy, które są kancerogenami, powstają z amin oraz z azotynów. Aminy (organiczne pochodne amoniaku) są naturalnymi składnikami żywności. Azotyny natomiast tworzą się w procesie redukcji azotanów, które występują w warzywach uprawianych na glebach użyźnianych nawozami azotowymi, potocznie nazywanymi saletrami (saletra sodowa zwana chilijską, saletra potasowa - indyjska, wapniowa - norweska, amonowa i saletrzak). Nagromadzone w roślinach azotany (czyli sole kwasu azotowego) pod wpływem enzymów komórkowych redukowane są do kancerogennych azotynów. Dlatego najlepiej spożywać warzywa z upraw ekologicznych, czyli tzw. biodynamicznych, w których nie stosuje się sztucznych nawozów. Ale ponieważ niewiele jest sklepów oferujących takie warzywa, należy pamiętać, żeby soki wypijać natychmiast po ich przygotowaniu. Wówczas tzw. bakterie redukujące nie zdążą przemienić azotanów w azotyny.
Produkty wskazane
Warzywa najzdrowiej jeść świeże, surowe, ale mogą też być gotowane, duszone, najlepiej z ekologicznej, czyli biodynamicznej uprawy:
kapusta (biała, czerwona) i kalarepa
kalafior i brokuły
jarmuż i brukselka
czosnek i cebula
pietruszka i seler
dynia i marchew
szpinak i chrzan
żółta rzepa i rzodkiewka
kiełki pszenicy
nasiona lnu i soja
rzeżucha z własnej "parapetowej uprawy"
Rzeżuchę możemy uprawiać przez cały rok. Na dużym półmisku kładziemy grubą warstwę bawełnianej waty lub mchu leśnego, polewamy mineralną wodą z butelki lub "odstaną" z kranu. Na mokrą watę wysypujemy torebkę nasion, tak by warstwy nie nakładały się na siebie. Półmisek stawiamy na parapecie. Roślinę obficie podlewamy dwa razy dziennie (rzeżucha "pije" dużo wody). Po kilku dniach wyrasta na kilka centymetrów i nadaje się do jedzenia. Można posypywać nią ziemniaki, kanapki, dodawać do wszystkich potraw: do sałatek, zup itp. Żeby mieć zawsze świeżą roślinę i nie czekać, aż wyrośnie następna "uprawa", zakładamy "plantację" złożoną z kilku mniejszych półmisków, na których wysiewamy rzeżuchę w kilkudniowych odstępach.Owoce: winogrona, jagody, melon kantalupa, papaja oraz wszystkie cytrusowe (obierając cytryny, pomarańcze i grejpfruty należy uważać, żeby nie pozbawiać owoców białej skórki i jej części wnikającej do miąższu. Zawiera ona bowiem witaminę P - bardzo cenną w zapobieganiu nowotworom).
Inne:
otręby: kukurydziane, owsiane, pszenne, ryżowe
ocet winny jako przyprawa
owoce morza i chude ryby (gotowane lub z rusztu, nigdy z puszek), głównie: łosoś, makrela, sardynka, tuńczyk (ryby te są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wzmacniają system immunologiczny, zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych, hamują ich rozrost i powstawanie przerzutów)
tran z wątroby ryb oceanicznych
olej lniany - tłoczony na zimno z siemienia lnianego (stosuje się go w niektórych amerykańskich szpitalach w leczeniu nowotworów). Zamiast smarować pieczywo masłem lub margaryną, polewamy je olejem z lnu lub oliwą z oliwek.
Produkty dozwolone
wszystkie gatunki sałaty
chudy biały ser i chude mleko
odtłuszczony jogurt naturalny, kefir i jajka (głównie żółtka jako źródło wit. A i selenu)
ciemny chleb, ciemny ryż i razowy makaron
pełnoziarniste produkty zbożowe (np. grube kasze, które są bogatym źródłem magnezu)
zupy jarzynowe
groszek i ziemniaki (ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy w łupinach)
pomidory i papryka
grzyby
banany
orzechy i migdały
niskosłodzone marmolady, dżemy i powidła
nie oczyszczana sól morska lub kopalna (w minimalnych ilościach)
cukier z trzciny cukrowej (ma brązowy kolor, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) - lepiej używać jednak w zastępstwie syrop z agawy, ksylitol ("cukier" z brzozy) lub stewię - wszystkie te rodukty zawieraja sporo witamin i związków mineralnych
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy - z pierwszego tłoczenia, wyciskane na zimno - na opakowaniach podana jest ta informacja. Oliwę i oleje trzymamy w temperaturze pokojowej - nigdy w lodówce! (Czym bardziej oliwa bądź olej są mętne, tym prawdziwsze ich pierwsze tłoczenie na zimno. W Polsce na ogół można kupić filtrowane, te prawdziwe - mętne o ostrym smaku - są dostępne w południowych Włoszech i Francji)
"surowe" świeże masło llub masło sklarowane tzw. Ghee - przepis dostepny jest w starszym poście
chude mięso (gotowane lub z rusztu, nigdy smażone!): cielęcina, pierś indycza, kurczaki karmione naturalnie (tzw. wiejskie, nie brojlery), polędwica wołowa.
Kontrowersje buraczano-drożdżowe
Medycyna naturalna od lat za "wrogów raka" czyli za antykancerogeny uznaje drożdże piwne i czerwone buraki. Nie wszyscy naukowcy jednak w pełni potwierdzili tę "ludową teorię". Drożdże zawierają co prawda aż 17 witamin, w tym biotynę (wit. H) oraz prawie wszystkie z grupy B (z wyjątkiem B17), ale nie mają niezbędnych w zapobieganiu nowotworom witamin: A, C i E. Jednak znacznie wzmacniają ogólną odporność organizmu i dlatego picie drożdży na pewno nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. Zwłaszcza, że zawarte w nich witaminy: B1, B3 i B6 są antyoksydantami.
Lepiej ma się sprawa z burakami, choć też jest to warzywo wielce kontrowersyjne wśród uczonych, co oznacza, że zdania na jego temat są bardzo podzielone. Węgierski specjalista dr Ferenczi wprowadził do diety chorych na nowotwory sok z czerwonych buraków i okazało się, że istotnie - pomaga. Najlepsze efekty osiągnięto mieszając go z czerwonym winem. Niektórzy naukowcy uważają jednak, że to wino, a nie sok z buraków działa przeciwrakowo.
Przepis na przeciwrakowy czerwony barszczyk dla całej rodziny:
Wyciśnięty świeży sok z buraków (1 litr soku osiągamy z ok. 2,5 kg buraków - w zależności od gatunku buraka) mieszamy ze szklanką czerwonego wina. Podgrzewamy prawie do zagotowania, wciskamy trzy ząbki czosnku. Podajemy z fasolą lub uszkami (malutkimi pierożkami) z farszem z puree fasolowego.
Produkty zabronione
wędliny, a w szczególności bekon i kiełbaski frankfurterki
wyroby wędzone: drób, ryby, sery (każde wędzenie jest szkodliwe, ponieważ dym zawiera substancje rakotwórcze, ale w wędzeniu przemysłowym wytwarza się wyjątkowo dużo kancerogenów)
tłuste sosy (np. majonez)
tłuste sosy (np. majonez)
słodycze, słodziki (to nieprawda, że słodziki są zdrowsze od cukru) i konfitury
mięso peklowane, marynaty i inne konserwy (do konserwacji mięsa używa się azotanów sodu i potasu, które umożliwiają zachowanie jego naturalnej barwy) z wyjątkiem mrożonek (mrożone owoce i warzywa - podobnie jak suszone - często zawierają więcej witamin niż świeże)
frytki
"biała śmierć": blanszowana mąka, oczyszczona sól i rafinowany cukier (który utrudnia przyswajanie m.in. dwóch antyrakowych pierwiastków: selenu i magnezu)
margaryna (do gotowania, smażenia i polewania potraw najbardziej nadaje się olej lniany albo oliwa z oliwek - z pierwszego tłoczenia, wyciskana na zimno a także wspomniane wcześniej Ghee. Głęboko zakorzeniony nawyk smarowania pieczywa zastąpmy polewaniem chleba oliwą z oliwek, tak jak to na przykład robią Włosi)
tłuste mięso (wieprzowina, baranina) i wątroba (wszelkie substancje toksyczne odkładają się właśnie w komórkach tłuszczowych i wątrobie, która, choć jest bogatym źródłem witaminy A, może jednak wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Wyjątek stanowi wątroba głębinowych ryb oceanicznych, jako istot żyjących w stosunkowo najmniej zatrutym środowisku).
Smażenie surowo wzbronione
Dlaczego nie powinno się smażyć produktów żywnościowych?
Podczas smażenia mięsa, szczególnie wołowego, następuje piroliza tłuszczów i aminokwasów. W procesie owej pirolizy powstają bardzo poważne kancerogeny - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Tworzą się one również podczas smażenia frytek, pączków czy faworków (w tym wypadku jedynie wskutek pirolizy tłuszczów).
Jeśli jednak zdecydujemy się smażyć owe niewątpliwe przysmaki, pamiętajmy, żeby nie "palić" tłuszczu, który może być tylko raz użyty do smażenia na dokładnie umytej patelni. Dlatego nigdy nie jedzmy frytek na mieście! Żadnemu ich wytwórcy nie opłaciłoby się przecież nie tylko zmieniać tłuszcz, ale także czyścić brytfankę po usmażeniu każdej porcji frytek. A nawet gdyby znalazł się taki szaleniec, to ile byśmy czekali w kolejce na te frytki?! Podobnie ma się rzecz z faworkami i pączkami produkowanymi w dużych ilościach przez cukiernie. A kiedy latem, nad morzem zwabi cię zapach ze smażalni ryb, pamiętaj: wstęp do nich surowo wzbroniony.
Zabronione napoje
alkohol (poza wytrawnym czerwonym winem)
coca-cola i pepsi-cola
wszelkie oranżady i inne sztucznie barwione, słodzone i gazowane napoje
W latach 80. uważano, że powstawaniu raka sprzyja również kawa. A tak wcale nie jest - wieloletnie badania, przeprowadzane także w Polsce, wykluczyły rakotwórcze działanie tego napoju - twierdzi prof. Witold Zatoński, ekspert Światowej Organizacji Zdrowia i Banku Światowego, autor ponad 250 publikacji naukowych.
Wskazane napoje
woda źródlana w dowolnej ilości
wysokoprocentowe wytrawne wino czerwone - najwyżej szklanka dziennie
napary z ziół (przede wszystkim z owoców jemioły, kasztanowca, głogu, dzikiej róży, dymnicy, pokrzywy)
herbata, najlepiej zielona (w Azji, a przede wszystkim w Japonii uchodzi za napój przeciwrakowy)
herbata, najlepiej zielona (w Azji, a przede wszystkim w Japonii uchodzi za napój przeciwrakowy)
soki naturalne z warzyw (przede wszystkim z czerwonych buraków) i owoców.
Do robienia soków nie należy używać sokowirówki. Zdaniem dr Maxa Gersona, specjalisty w dziedzinie diet przeciwnowotworowych, wysokie obroty rozbijają cząsteczki. Poza tym sokowirówki mają metalowe sitka, które niszczą witaminy. Soki najlepiej jest przygotowywać w sposób tradycyjny: owoce lub warzywa zetrzeć na drobnej - koniecznie plastikowej, nigdy metalowej - tarce i z utartych wycisnąć sok przez gazę lub nylonowe sitko.
Medycyna i żywienie
Tradycyjna medycyna chińska leczy nowotwory - nawet w stanie zaawansowanym - bardzo ścisłą, konsekwentną dietą, w której 50% zajmują zboża, 30% - jarzyny, 20% - soki.
Według niej należy spożywać gotowane proso i inne ziarna zbóż pod warunkiem, że będą przeżuwane. Na zawsze trzeba zerwać z cukrem, a na 7 lat - z mięsem i serem.
Natomiast tradycyjna medycyna indyjska (ayurveda) zaleca jedzenie świeżych liści aloesu pospolitego. W niektórych krajach dodaje się go do codziennych posiłków, na przykład do sałatek. Hindusi spożywają aloes z chlebem, albo - drobno pokrojony - dodają do zupy, która nie może być zbyt ciepła (w gorącej aloes straciłby swoje lecznicze właściwości, dlatego też nie wolno go gotować). Roślinę można mieszać z różnymi płynami lub zimnymi daniami. Nie jest specjalnie smaczna i dlatego lepiej ją dodawać do innych produktów niż jeść samą.
Dlaczego aloes pospolity jest "warzywem" antyrakowym?
Roślina ta zawiera karizynę - wielocukier (czyli polisacharyd) wzmacniający system odpornościowy (immunologiczny).
W jej skład wchodzą także "antyrakowe witaminy": A, C i E.
Aloes jest również bogaty w inny cenny polisacharyd, jakim jest celuloza zwana w żywieniu błonnikiem (niezwykle cenny w diecie przeciwrakowej), który jest materiałem budulcowym ścian komórkowych roślin.
W Polsce nie ma, niestety, plantacji aloesu, tak jak na przykład w Ameryce, gdzie uprawia się tę roślinę na skalę przemysłową. Dlatego, jeśli chcemy włączyć ją do swojego menu, według którego każdego dnia będziemy zjadać jeden liść, musimy nabyć aloes pospolity w kwiaciarni i założyć własną, domową plantację parapetową. Jeśli mamy pieniądze, nie bawimy się w plantatora, lecz traktujemy kwiaciarnię jak aptekę, gdzie kupujemy lek roślinny o nazwie ALOES. Najlepszy jest trzyletni i o taki należy pytać. Jeśli pozwalają nam na to finanse, kupmy kilka doniczek tej rośliny.
Przygotowanie "leku":
Odcinamy dolny liść aloesu. Dolne są największe i najbardziej dojrzałe, w związku z czym mają najwięcej cennego miąższu. Przed użyciem liścia trzeba poczekać, żeby wyciekł z niego zawarty w skórce żółty sok. Następnie przecinamy liść na 2 części wzdłuż jego długości (rozcinamy go tak, jak przy filetowaniu ryby). Potem, najlepiej łyżeczką, wyskrobujemy miąższ, starając się nie przeciąć skórki, gdzie może jeszcze znajdować się sok, który ma działanie przeczyszczające. Uważajmy więc, żeby nie przedostał się do miąższu. Smacznego!
Pestki to nasiona, nasiona to życie
Jedząc morele, brzoskwinie, śliwki, czy czereśnie, nie wyrzucajmy pestek, lecz rozłupujmy je i wyjadajmy nasiona! Jabłka i nektarynki zjadajmy z pestkami (nasion nie należy połykać w całości - trzeba je dobrze rozgryzać, co w przypadku jabłek i nektarynek nie jest trudne.
Nasiona tych owoców (zwłaszcza moreli) zawierają witaminę B17 (tzw. letril), która ma szczególne właściwości uodparniające na nowotwory i zapobiegające ich rozrostowi. Natomiast same morele mają bioflawonoidy czyli witaminę P, która wspomagając wit. C działa przeciwrakowo.
Spożycie od 5 do 30 pestek moreli dziennie dostarcza takiej ilości letrilu, która może już zmniejszać ryzyko choroby nowotworowej. Jednak należy pamiętać, że nasiona moreli, brzoskwiń, śliwek i czereśni w dużej ilości nie mogą być spożyte na raz - trzeba ich jedzenie rozłożyć na cały dzień. Witamina B12 zawiera bowiem cyjanek i choć jest go niewiele, lepiej uważać.
witamina A (akseroftol czyli retinol)
Podstawowa dawka witaminy A wynosi od 3 do 7 miligramów na dobę
tran
|
300 mg/kg
|
masło
|
6,6 mg/kg
|
mleko w proszku
|
1,2 mg/kg
|
chude mleko
|
0,42 mg/kg
|
prowitamina A (karoten)
marchew
|
67 mg/kg
|
zielona pietruszka
|
44 mg/kg
|
koperek
|
43 mg/kg
|
szpinak
|
38 mg/kg
|
rzeżucha
|
26,8 mg/kg
|
pomidor
|
7,9 mg/kg
|
kiełki żytnie
|
4 mg/kg
|
Ciekawa rzecz jest z żółtkiem jaja, które zawiera zarówno retinol, jak i karoten: 11,2 mg/kg witaminy A i 22,3 mg/kg prowitaminy A
witamina E (tokoferol)
Dorosły, zdrowy człowiek potrzebuje dziennie od 15 do 30 miligramów tej witaminy
olej słonecznikowy
|
670 mg/kg
|
kiełki pszenicy
|
275 mg/kg
|
orzechy laskowe
|
146 mg/kg
|
oliwa z oliwek
|
139 mg/kg
|
płatki owsiane
|
33 mg/kg
|
marchew
|
22 mg/kg
|
seler
|
19 mg/kg
|
witamina C (kwas askorbinowy)
Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest duże i wynosi od 80 do 100 mg. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest większe u palaczy tytoniu, ponieważ gorzej go przyswajają. Jeżeli ktoś wypala ponad jedną paczkę papierosów dziennie, potrzebuje o 50% wit. C więcej, czyli ok. 150 mg na dobę
zielona pietruszka
|
996 mg/kg
|
koperek
|
865 mg/kg
|
brukselka
|
840 mg/kg
|
chrzan
|
600 mg/kg
|
rzeżucha
|
510 mg/kg
|
kapusta czerwona
|
380 mg/kg
|
szczaw
|
376 mg/kg
|
szpinak
|
368 mg/kg
|
kapusta biała
|
358 mg/kg
|
porzeczki
|
350 mg/kg
|
cytryna
|
340 mg/kg
|
maliny
|
250 mg/kg
|
korzeń pietruszki
|
245 mg/kg
|
czarna rzodkiew
|
220 mg/kg
|
jeżyny
|
170 mg/kg
|
ziemniaki
|
120 mg/kg
|
jabłka
|
110 mg/kg
|
zapobieganie poszczególnym rodzajom nowotworów
rak krtani
|
zielone i żółte warzywa
|
rak piersi
|
żółte i zielone warzywa liściaste, marchew, pomarańczowe i zielone owoce, zsiadłe mleko
|
rak pęcherza
|
kapusta włoska i zwykła, brukselka, brokuły, kalafior, marchew, pietruszka, rzepa
|
rak płuc
|
ciemnozielone, ciemnożółte i ciemnopomarańczowe warzywa (marchew, szpinak, brokuły, dynia, brukselka, kapusta włoska, pomidory), czerwone i żółte owoce (np. morele)
|
rak prostaty
|
żółte i zielone warzywa, marchew, pomidory, kapusta, brukselka, kalafior
|
rak przełyku
|
żółte i zielone warzywa, cebula, groszek, fasola, dynia, czereśnie, wiśnie, winogrona, melony, jabłka
|
rak trzustki
|
marchew, owoce cytrusowe
|
rak żołądka
|
surowa marchew, sałata, sok z kapusty, pomidory, kukurydza, bakłażany, cebula, mleko (spożywanie 2 łyżek dziennie ugotowanej kapusty może uchronić przed nowotworem żołądka)
|
rak jelita grubego i odbytnicy
|
zielone warzywa liściowe, zwłaszcza z gatunku krzyżowych: kapusta, brokuły, brukselka, kalafior, zsiadłe mleko, jogurt na bazie bakterii Acidophillusa, otręby kukurydziane, owsiane, pszenne, ryżowe, kapusta, rośliny strąkowe i produkty pełnoziarniste
|
Małgorzata E. Malicka
Konsultacja: prof. Witold Zatoński z Zakładu Epidemiologii i Prewencji
Nowotworów w Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie.
Źródło:
http://www.medycyna.linia.pl/
http://www.tvp.info/informacje/ludzie/dzien-walki-z-rakiem/1325639
http://podszarotka.republika.pl/
http://www.medycyna.linia.pl/
http://www.tvp.info/informacje/ludzie/dzien-walki-z-rakiem/1325639
http://podszarotka.republika.pl/
Madry i pożyteczny artykuł.Dziękuję.Dobra robota.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo i jak tu teraz zyc po tym artykule.Wiele nawyków zywieniowych do przeróbki,oby sie udało.Artykuł wyśle wszystkim moim bliskim i znajomym.Dzięki
OdpowiedzUsuńDziekuje
OdpowiedzUsuńfantastyczny artykul!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bardzo ale to badzo dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńGratulacje i wielkie dzięki. Zwięźle i treściwie. Juz drugi rok od diagnozy i gdybym taką informację dostała na "dzień dobry" od onki życie byłoby duuuużo łatwiejsze... Pozdrawiam. Alicja
OdpowiedzUsuńZDROWA, ANTYNOWOTWOROWA DIETA NIE MOŻE BYĆ UBOGA W TŁUSZCZE I JEDNOCZEŚNIE BOGATA W WITAMINY A E D K, KTÓRE WYSTĘPUJĄ WŁAŚNIE W TŁUSZCZACH. TŁUSZCZE POWINNY STANOWIĆ TYLE PROCENT DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA CO BIAŁKA A NAWET MINIMALNIE WIĘCEJ. RYBY ZAWIERAJĄ DROGOCENNE TŁUSZCZE OMEGA, ALE TŁUSZCZE TE SĄ BARDZO NIESTABILNE I ŁATWO ULEGAJĄ OKSYDACJI, STAJĄ SIĘ PROZAPALNE MUTAGENNE I KANCEROGENNE, RYBY NALEŻAŁO BY JEŚĆ NA SUROWO I ZARAZ PO ZŁOWIENIU! KAŻDA OBRÓBKA TERMICZNA I WYSTAWIENIE OMEGA 3 NA DZIAŁANIE TLENU , WYSOKIEJ TEMPERATURY I DZIAŁANIE ŚWIATŁA NATYCHMIAST JE UTLENIA. TŁUSZCZE SĄ ZDROWE GDY SĄ SUROWE! PONADTO OCEANY DZISIAJ TO NAJWIĘKSZE SKUPISKO ŚMIECI, METALI CIĘŻKICH, ŚCIEKÓW I ODPADÓW Z FABRYK, PROMIENIOWANIA RADIOAKTYWNEGO I ZWŁOK TOPIELCÓW.
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuń