UWAGA!

Artykuły zamieszczone w blogu zawierają informacje, które mogą przyczynić się do poprawy Twojego samopoczucia i zdrowia. Wszelkie informacje zawarte na tej witrynie internetowej odzwierciedlają wyłącznie moje poglądy i nie stanowią zaleceń medycznych. Stosowanie się do wskazówek tu zamieszczonych odbywa się na własną odpowiedzialność. Nie odpowiadam za ewentualne szkody mogące powstać w wyniku stosowania się do zaleceń podanych w treści zamieszczonych tu informacji.

świeże soki

http://bolstablog.files.wordpress.com
Świeży sok dostarcza nam minerałów, witamin, niezbędnych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białek i wiele innych związków. Wszystkie ww. składniki są konieczne dla utrzymania dobrego zdrowia. Przekonamy się o tym jedynie wtedy gdy świeży sok będzie gościł w naszym codziennym jadłospisie, wtedy dopiero poczujesz przypływ energii, jedrną cerę, wzmocniony układ immunologiczny, silniejsze kości oraz zmniejszoną podatność na choroby. Codziennie zaleca się ok. 450ml świeżo wyciśniętego soku.

Chociaż spożywanie owoców oraz warzyw w ich naturalnym stanie dostarcza nam istotnych ilości witamin oraz minerałów, najwięcej jednak korzyści z owoców i warzyw można osiągnąć dopiero po wyciśnięciu z nich soku. Większość tego co najlepsze, najpożywniejsze jest zamknięta (otoczona) włóknem [ścianą komórkową] nie wpełni trawiona przez nasz układ pokarmowy. Podczas wyciskania soku z owoców i warzyw uwalniamy z ww. włóknistej otoczki to co najlepsze, najpożywniejsze; ww. proces umożliwia spożywanie bardziej skoncentrowanych i łatwiej przyswajalnych pożywek, ww. pożywki w takim stanie są bardzo szybko i łatwo przenoszone z układu pokarmowego przez układ krwionośny do wnętrza ustroju. Oczywiście włóknik jest również niezbędny dla utrzymania zdrowia, przez co nie powinniśmy zapominać o spożywaniu całych owoców, warzyw, [podkiełkowanych nasion roślin]: strączkowych, zbożowych, oleistych włącznie z orzechami w połączeniu ze świeżym sokiem, aby otrzymać jak najwięcej z tego co spożywamy. Niestety jeszcze bardzo niewiele osób spożywa wystarczające ilości surowych owoców, warzyw, kiełków itp. Wyciskanie soku to szybki oraz łatwy sposób na zwiększenie spożycia ww. odżywczych składników, soki są zalecane jako dodatek do diety bogatej we włóknik.

Obecnie jest dostępnych na rynku wiele soków, soków komercyjnie butelkowanych. Jednym z problemów ww. komercyjnego butelkowania soków jest to że większość pożywek zostaje bezpowrotnie stracona podczas tego procesu. Przygotowując własny sok pij go na świeżo, ponad to masz kontrolę nad tym jakiej jakości są owoce, warzywa itp. które spożywasz, a w wielu przypadkach jest to również ekonomicznie najtańszy sposób. Lokalny targ (targowisko) rolno-spożywczy to najlepsze miejsce do nabycia surowych, niedrogich, często organicznych artykułów.

The USDA (US Department of Agriculture – odpowiednik polskiego Ministerstwa Rolnictwa), National Cancer Institute (odpowiednik polskiego Instytutu Onkologicznego), Surgeon General (odpowiednik polskiego pełnomocnika d/s hirurgii), oraz the secretary of Health and Human Services (odpowiednik polskiego pełnomocnika d/s Zdrowia i Usług Społecznych) wszyscy są zgodni co do jednej rzeczy: Amerykanie powinni zwiększyć codzienne spożycie świeżych, surowych artykułów z 2 do 4 dań; ww. dania powinny zawierać surowe warzywa, owoce, kiełki itp. Jednym z najprostszych sposobów, aby to osiągnąć to włączenie świeżych soków [owocowych, warzywnych] do codziennego jadłospisu.

Nie ma znaczenia w jakim jesteś wieku, nigdy nie jest na to za późno, aby zacząć pić własnej roboty soki z owoców i warzyw.

A co soki mogą?

- mogą usuwać trucizny z naszego ustroju

- są nieodzowne w utrzymaniu właściwej wagi ciała

- dobre na serce oraz krążenie

- dają wspaniałe samopoczucie.

Soki nie zawierają nasyconych tłuszczów ani nieorganicznych soli przez co są pomocne w obniżaniu cholesterolu. (Jeżeli chodzi o karmienie sokami niemowląt to proszę się najpierw skonsultować ze specjalistą pediatrą d/s żywienia dzieci)

Warto zapamiętać: 

- Nasiona jabłek zawierają trochę cyjanków [ich naturalna obrona], zanim zaczniesz robić z nich sok należy ww. uprzednio usunąć.

- Nie rób soków z natki marchewki ani liści (blaszek liściowych) rabarbaru ponieważ zawierają szkodliwe związki.

- Skórki niektórych gatunków owoców cytrusowych t.j. pomarańcze, grejfruty również zawierają nieprzyjemne związki, ale biaława warstwa i to zaraz pod ww. skórką jest najbogatsza w bardzo wartościowe bioflawonoidy oraz witaminę C [przeciwutleniacze], tak więc proszę pozostawić jak najwięcej białawego nalotu [np. obierać nożykiem do obierania ziemniaków].

- Blaszki liściowe selera są gorzkawe, lepiej przed robieniem soku oddzielić je od ogonków liściowych.

- Skórka takich owoców jak: kiwi, papaja itp. powinna być również usunięta przed robieniem soku.

- Co do cytryny oraz lemonów najlepiej pozostawić całe skórki, [usunąć jedynie nasionka].

- Przed przystąpiniem do robienia soku należy owoce, warzywa itp. starannie umyć, opłukać aby usunąć nadmiary wosku, ewentualnie pestycydów [idealnie używać produktów organicznych, unikać pryskanego].

- Z owoców pestkowych takich jak: śliwki, brzoskwinie itd. przed robieniem soku należy usunąć pestki [ponieważ mogą zniszczyć sokownik].

- Małe nasiona zawarte np. cytrynach, limonach, winogronach, melonach itp. mogą być ewentualnie nieusuwane, po prostu mechanicznie nie niszczą sokownika.


Autor: www.rawfoods.com
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

1 komentarz:

  1. Prosze püowiedziec, jakie szkodliwe zwiazki sa w lisciach marchwi?
    nik nikt

    OdpowiedzUsuń