UWAGA!

Artykuły zamieszczone w blogu zawierają informacje, które mogą przyczynić się do poprawy Twojego samopoczucia i zdrowia. Wszelkie informacje zawarte na tej witrynie internetowej odzwierciedlają wyłącznie moje poglądy i nie stanowią zaleceń medycznych. Stosowanie się do wskazówek tu zamieszczonych odbywa się na własną odpowiedzialność. Nie odpowiadam za ewentualne szkody mogące powstać w wyniku stosowania się do zaleceń podanych w treści zamieszczonych tu informacji.

sok marchewkowy

http://linemed.pl/nhealth_guide/details/cId,10,id,548

Sok marchewkowy z względu na wiele właściwości zdrowotnych nazywany jest ‘cudownym sokiem’. Duża liczba osób tak jak USA długie i szerokie, oraz wszyscy którzy poprzednio cierpieli na różnorodne schorzenia po wprowadzeniu do swego jadłospisu soku marchewkowego stwierdzają że ww. sok poprawił im zdrowie. Wszyscy pozostali odnaleźli w soku marchewkowym czynnik ochraniający, wspomagający oraz utrzymujący zdrowie dzieci i osób dorosłych; a dodatkowo jego smak powoduje że stał się ulubieńcem dla wszystkich członków rodziny jako napój sam w sobie lub w mieszaninie z innymi sokami, homogenatami itp.

KOPALNIA ZŁOTA DLA POŻYWEK

Sok marchewkowy jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy A [prowitaminy A] i jako taki może być z powodzeniem używany w codziennym jadłospisie. Ww. zajmuje wysoką pozycję jako źródło innych witamin szczególnie witamin z grupy B. Zawartość minerałów jest również wysoka włączając w to wapń, miedź, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, siarka oraz żelazo. Witamina A zawarta w soku marchewkowym jest nieodzowna w funkcjonowaniu naszych oczów. W wielu przypadkach stwierdzonych niedomagań wzrokowych np. podczas wojny; ww. niedomagania zostały wyleczone poprzez wzbogacenie diety surowym, świeżym sokiem marchewkowym.

Jednym z pierwszych objawów niedoborów witaminy A to trudności w przystosowaniu wzroku w przyćmionym świetle np. wchodząc do ciemnego pokoju, [przyciemnionej sceny] w teatrze w porównaniu do jasno oświetlonych przejść (halli). [A teraz coś dla kierowców] Bardziej poważne objawy to trudności w utrzymaniu ostrości widzenia na drodze, zwłaszcza po ostrym błysku nadjeżdżającego auta. Ww. efekt nazywany jest ‘nocną ślepotą’ lub ‘ślepotą poodblaskową’?, ww. jest przyczyną wielu poważnych wypadków drogowych.

Witamina A jest niezbędna w utrzymaniu zdrowego stanu dla wszelkiego rodzaju błon śluzowych, ww. stanowią wyściółkę otworów ciała. Błony śluzowe składają się z dwóch warstw. Warstwa zewnętrzna – epithelium (wyściółka) składa się z miliardów komórek. Zaraz pod epithelium znajduje się błona śluzowa, cienka wartwa zawierająca m.in. włókna umięśnienia autonomicznego, ww. są bardzo elastyczne i rozciągliwe. Żywotność wyścióki uzależniona jest od odpowiedniego zaopatrzenia w witaminę A. W przypadku niedoborów witaminy A komórki wyściółki twardnieją, a następnie ulegają degeneracji w postaci twardej, rogowatej warstwy upośledzającej prawidłowe funkcjonowanie t.j. wydzielanie odpowiedniej ilości dezynfekującego śluzu. Infekcje związane z ww. niedomaganiem t.j. niedoborami witaminy A mogą ujemnie wpływać na nerki oraz pęcherz moczowy, moczowody, odbyt, usta, jamę nosową, zatoki, język, kanał uszny, oczy i kanały łzowe.

Witamina A wspomaga wzrost i rozwój kości wraz z zębami, tkanek miękkich, funkcjonowaniu różnorodnych gruczołów. Wspomaga również odporność na infekcje. Witamina A jest szczególnie potrzebna kobietom w ciąży zarówno dla ich samych jak i przyszłego dziecka. Surowy, świeży sok marchewkowy powinien być włączony do codziennego jadłospisu nie tylko podczas ciąży, ale również podczas okresu karmienia piersią i opieki nad dzieckiem.

Ponad to pierwsze objawy początkowego stadium niedoborów witaminy A to: suchy, złuszczający się naskórek szczególnie na ramionach i nogach; niedomagania w przewodzie pokarmowym (jelita), biegunki, słaby apetyt, upośledzony wzrost, spadek wigoru, spadek wagi ciała oraz słabowitość fizyczna; zanikanie (atrofia) gruczołów, słabo rozwinięte uzębienie z powodu deformacji emalii nazębnej, słaba zębina oraz jama zęba, prawdopodobnie ww. niedobory mogą prowadzić do (i) bezpłodności, do (ii) degeneracji nerwów obwodowych, (ii) kamieni nerkowych i kamieni w moczowodach (pęczerzu moczowym itp.).

Wielu specjalistów podkreśla że występujące niedobory witaminy A mogą być rezultatem albo (i) zbyt małej ilości witaminy A pobieranej wraz z pokarmem, albo (ii) genetycznego upośledzenia metabolizmu [wchłanianie]. Te ostatnie objawy wymagają diagnozy oraz leczenia pod okiem specjalisty.

Inną przyczyną niedoborów witaminy A jest używanie mineralnych olejków stosowanych jako nośników witaminy A, a znacząco pogarszających wchłanianie witaminy A w przewodzie pokarmowym. Olejki mineralne nie powinny być używane do sałatek właśnie z tego powodu, jeżeli powinny być w ogóle używane to tylko i wyłącznie za zgodą i radą specjalisty, zazwyczaj krótkotrwałe leczenie itp.

Podczas zachodzenia niekorzystnych zmian spowodowanych niedoborami witaminy A, naturalną obroną organizmu przeciw infekcji bakteryjnej jest wtedy usuwanie zaatakowanej tkanki (łuszczenie). Odpowiedni pobór witaminy A szczególnie w postaci surowego, świeżego soku z marchewki pomaga, aby przezwyciężyć wszelkiego rodzaju infekcje.

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, a nie w wodzie. Z tego wynika że nadmiary witaminy A nie mogą być wydalane wraz z płynami ustrojowymi np. poprzez mocz, pocenie itp., jest ona magazynowana. Około 958 jednostek witaminy A jest magazynowanych w wątrobie, niewielkie ilości w innych tkankach np. w nerce, płucach oraz w warstwie podskórnej.

MINIMALNE DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ A

The Food and Nutrition Committee of the National Research Council (Zespół Ekspertów d/s Zdrowia) ustalił następujące dzienne minimalne, powtarzam minimalne dawki witaminy A:

Osoby                                                       Jednostki Wit. A

Dzieci poniżej 1 roku                                 1500

Dzieci w wieku od 1 do 12 lat                   2000 - 3500

Dojrzewające dziewczyny i chłopcy           4500 - 5000

Osoby Dorosłe                                          5000

Kobiety w ciąży                                        6000

Kobiety karmiące                                      8000


Ww. dane zawarte w tabelce odnoszą się do minimum, minimum chroniącego przez pogłębianiem się różnorodnych dolegliwości, schorzeń; ww. minimalne ilości nie dostarczają koniecznej nadwyżki potrzebnej do pełnego zdrowia.

Jest niemożliwe aby dokładnie i ściśle określić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jakiejkolwiek osoby ponieważ każdy z nas jest [genotypowo i fenotypowo] inny; dotyczy to przede wszystkim różnic we wchłanianiu witaminy A [i innych witamin] na ww. wpływają również różnorodne przyczyny [środowiskowe].

Wątroba jest w stanie magazynować duże ilości witaminy A nawet na okres kilku lat w przeliczeniu na ww. minimalne dzienne dawki. Cały sekret leży w tym aby utrzymać ‘żelazny zapas’ wątroby na odpowiednio wysokim poziomie, a to wymaga codziennego wchłaniania odpowiedniej dawki witaminy A. Dla przykładu: 250mL (szklanka) surowego, świeżego soku marchewkowego zawiera przeciętnie 50 000 jednostek witaminy A [lub jeszcze więcej, zwłaszcza sok z marchewki organicznej]. Pobieranie jej w takiej formie i w takiej ilości spełnia z pełnym powodzeniem nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Ilości beta-karotenu [prowitamina A] (który w wątrobie jest przetwarzany na witaminę A) zawartego w soku marchewkowym można określić po jego intensywnym, czerwono-pomarańczowym zabarwieniu. Duże, solidne, ciemno-pomarańczowe marchewki są najlepsze, najbogatsze w beta-karoten w przeciwieństwie do jaśniejszych marchewek.

WITAMINA E

Inną witaminą znajdującą się w soku marchewkowym to witamina E. Ww. witamina występuje w 3 formach t.j. alfa-, beta- oraz gamma-tocopherol (międzynarodowe nazewnictwo chemiczne), mieszanina ww. trzech form znana jest pod nazwą ‘witamina E kompleks’. Z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że niedobory witaminy E silnie odziaływują na płodność. Podając zwierzętom pokarm bogaty w witaminę E zdecydowanie polepszamy ich płodność, najlepiej widać to u zwierząt, u których poprzednio dietetycznie spowodowano ich bezpłodność [karma pozbawiona witaminy E].

WITAMINA E A NOWOTWORY

Innymi, coraz liczniejszymi badaniami związanymi z witaminą E to wpływ tej witaminy na wzrost oraz podziały komórkowe, co jest nieodzowne dla efektywnego funkcjonawania każdej tkanki, [narządu, całego ustroju]. Testy laboratoryjne wskazują, że kiedy tkanka zawierająca komórki nowotworowe zostaje zanurzona w pożywce osocza krwi bogatej w witaminę E zmienione komórki, komórki rakowe nie rozrastają się. W przypadku niedoborów witaminy E ww. pożywce z surowicy krwi komórki nowotworowe normalnie dzielą się. Niedobory witaminy E ww. pożywce uniemożliwiają normalne podziały komórkowe zdrowym komórkom, na domiar złego powstaje coraz więcej komórek zmienionych, nowotworowych ww. tkankach. Inne badania wskazują na fakt, że kiedy zwierzęta doświadczalne karmiono karmą bogatą w witaminę E ww. wykazywały znacznie wyższą odporność na nowotwory w przeciwieństwie do zwierząt karmionych karmą niezawierają witaminy E, u tych ostatnich po krótkim czasie zaczęły pojawiać się różnorodne formy nowotworów.

Ww. informacje są jeszcze nie w pełni kompletne jeżeli chodzi o odziaływanie witaminy E kompleks na ustrój ludzki, bardziej adekwatnie: na procesy metaboliczne zachodzące w naszym ustroju; jedynie postęp w dalszych badaniach, ale badaniach przeprowadzonych już na ludziach są w stanie dać pełen obraz. Ale w międzyczasie, lepiej założyć że dla nas wszystkich witaminy włącznie z witaminą E kompleks odgrywają bardzą ważną rolę w utrzymaniu tryskającego zdrowia. Rozsądnie jest wziąć ww. ostrzeżenie do serca, poprzez włączenie do naszego codziennego jadłospisu surowych, świeżych pokarmów bogatych w witaminy.

Aby dostarczać dużą ilość witamin oraz [organicznie obudowanych] minerałów dzienny jadłospis powinien być wzbogacony o surowy, świeży sok marchewkowy, pełen korzystnych właściwości zdrowotnych. Sok marchewkowy może być spożywany sam w sobie albo w połączeniu z innymi sokami i homogenatami owocowo-warzywnymi np. jabłkowym, nawet homogenizowany razem z awokado.

PRZYGOTOWYWANIE MARCHEWKI NA SOK

- dokładnie umyć i wyszczotkować marchewki w zimnej wodzie (sztywna szczotka ryżowa)

- delikatnie oskrobać, ale nie obierać marchewki, ponieważ najwięcej witamin i minerałów znajduje się właśnie zaraz pod skórką

- spożywanie soku powinno odbywać się zaraz po jego zrobieniu, tak szybko jak tylko jest to możliwe

- jeżeli bezpośrednie spożycie z jakiś względów jest niemożliwe przelać ww. sok do szklanego słoika, szczelnie zamknąć [przechowywać w lodówce]

- jeżeli nie wypiłeś od razu całego zrobionego soku pozostałość ww. przelać do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce, aby zmniejszyć utratę witamin i [organicznie obudowanych] minerałów w wyniku utleniania [tlen z powietrza].

- sok marchewkowy praktycznie można mieszać ze wszystkimi innymi sokami [kwestia indywidualnych upodobań smakowych]

Sok marchewkowy jest pożywnym napojem dla wszystkich członków rodziny, o każdej porze dnia i nocy, i powinien stać się bardzo ważnym składnikiem codziennego jadłospisu dla każdego. Ponad to ww. sok jest nieodzowny podczas leczenia różnorodnych niedomagań zdrowotnych.

Autor: John B. Lust
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski
Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw swój komentarz