UWAGA!

Artykuły zamieszczone w blogu zawierają informacje, które mogą przyczynić się do poprawy Twojego samopoczucia i zdrowia. Wszelkie informacje zawarte na tej witrynie internetowej odzwierciedlają wyłącznie moje poglądy i nie stanowią zaleceń medycznych. Stosowanie się do wskazówek tu zamieszczonych odbywa się na własną odpowiedzialność. Nie odpowiadam za ewentualne szkody mogące powstać w wyniku stosowania się do zaleceń podanych w treści zamieszczonych tu informacji.

syrop z agawy

http://www.swiatkwiatow.pl/foto/agawa-8211-agave_4031.jpg

Syrop z agawy to sok pozyskiwany z meksykańskiego kaktusa, ze specjalnej jego odmiany Agave tequilana oraz Agave Salmiana. Jest doskonały niemalże do wszystkiego: sosów, zup, vinegrettów, napoi, pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek i innych wypieków, placków, polewania naleśników, herbaty, kawy kakao, kompotów.
Szczególnie polubią go dzieci, w smaku przypomina delikatny miód o posmaku naturalnych landrynek, jest pyszny. Indeks glikemiczny wynosi 15.

Syrop z agawy powstaje z wyciśniętego z rdzenia agawy soku, który zostaje przefiltrowany i podgrzewany w celu przeprowadzenia procesu hydrolizy wodorowęglanów w cukry. Przefiltrowany i podgrzany sok zostaje skoncentrowany do konsystencji syropu, którego barwa waha się od jasnej do ciemnej, zależnie od stopnia przeprowadzenia procesu.
Syrop z agawy jest w wielu przepisach kulinarnych stosowany zamiast cukru lub miodu. Weganie zastępują nim miód. Używany jest także jako słodzik w zimnych napojach takich jak mrożona herbata, ponieważ posiada bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie.

Nektary z agawy sprzedawane są w jasnych, bursztynowych, ciemnych oraz surowych odmianach. Jasny nektar posiada łagodny, prawie neutralny smak i dlatego stosowany jest w delikatnych potrawach i drinkach. Nektar bursztynowy posiada wyraźniejszy i słodszy smak karmelowy, stosowany jest więc w potrawach i drinkach o wyraźniejszym smaku. Najmocniejszy, bardzo słodki karmelowy smak posiada nektar ciemny, używa się go więc aby nadać daniom takim jak desery, drób, mięso lub owoce morza wyrazisty smak. Bursztynowego i ciemnego nektaru używa się często jako polew do naleśników oraz gofrów. Surowa odmiana nektaru z agawy posiada łagodny, neutralny smak. Jest produkowana w temperaturach poniżej 41 °C, dlatego może być stosowana przez witarian.

Wyciąg z kaktusa agawy ceniony jest ze względu na słodki, mleczny i bardzo delikatny smak. Doceniają go nie tylko najwyższej klasy kucharze i cukiernicy, ale również lekarze i dietetycy. Pasjonaci gotowania doceniają natomiast jego neutralny smak, pożądany wtedy, gdy chcemy nadać potrawie słodyczy, nie modyfikując jego pierwotnego smaku.
Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Sprawia to, że syrop z agawy stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii. Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu.

Syrop zawiera 56-90% fruktozy i 8-20% glukozy, zależnie od metody przetwarzania.

Syrop z agawy zawiera dodatkowo sole mineralne, głównie cynk, żelazo, wapń, potas i magnez. Służy do produkcji napojów, doprawiania nalewek i wódek, jako słodzik. Dla osób zajmujących się zielarstwem syrop agawowy jest cenny do sporządzania preparatów roślinnych: syropy, intrakty wzmacniające, nalewki, mikstury ze sproszkowanych ziół, soki ziołowe. Jako źródło fruktozy i glukozy szybko dostarcza energię dla mięśni i układu nerwowego. Zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną. Polecane przy osłabieniu i dużym wysiłku psychicznym i fizycznym.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_z_agawy, http://www.bioplanet.pl/pl/zdrowa-zywnosc/syrop-z-agawy-czyli-slodkie-zdrowie/
http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2009/09/fruktoza-stevia-agawa.html
http://rozanski.li/?p=379 

1 komentarz:

Zostaw swój komentarz