UWAGA!

Artykuły zamieszczone w blogu zawierają informacje, które mogą przyczynić się do poprawy Twojego samopoczucia i zdrowia. Wszelkie informacje zawarte na tej witrynie internetowej odzwierciedlają wyłącznie moje poglądy i nie stanowią zaleceń medycznych. Stosowanie się do wskazówek tu zamieszczonych odbywa się na własną odpowiedzialność. Nie odpowiadam za ewentualne szkody mogące powstać w wyniku stosowania się do zaleceń podanych w treści zamieszczonych tu informacji.

rokitnik

swiat-roslin.com.pl
Narody Syberii i Tybetu znają od tysiącleci lecznicze i odmładzające właściwości rokitnika. Światowy przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny odkrywa dziś ponownie zalety tej rośliny

Rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides) należy do rodziny oliwnikowatych (Eleagnaceae). Jego łacińska nazwa pochodzi od greckich słów: hippis - koń i phaos - błyszczący. Starożytni dodawali bowiem liście rokitnika do paszy dla koni, by ich sierść była gęsta i lśniąca. W naturalnych warunkach krzew rośnie w chłodniejszych rejonach Europy, np. nad Bałtykiem, gdzie tworzy gęste zarośla na wybrzeżach klifowych i wydmach nadmorskich, a także na Syberii, w północnych Chinach, Nepalu, Indiach, północnym Pakistanie i Afganistanie. W Polsce jest gatunkiem prawnie chronionym.

Na Syberii robią najlepszy olej rokitnikowy na świecie. Wykonują go uczciwie, nie dodają barwników, ani wyciągów z innych roślin zastępczych (które mają taki sam, ciemnopomarańczowy kolor). Z pewnością możemy zaufać ich rzetelności. Najważniejsze jednak jest, że mają tam najlepsze na świecie owoce. Odmiana rokitnika syberyjskiego jest bowiem tak bogata w odżywcze i lecznicze składniki, jak żadna inna, chociażby ta, którą spotykamy na wybrzeżach Bałtyku.


Olej Rokitnikowy ceniony przez wieki

Stosowanie oleju z owoców rokitnika ma bardzo długą historię. Używano go powszechnie już w medycynie starożytnej przy chronicznych chorobach żołądka, wątroby, dróg oddechowych, gośćcu oraz przy ropnych poranieniach skóry. Antyczni Grecy wykorzystywali ten olejek jako środek wzmacniający włosy i nadający im lśniący, zdrowy wygląd. W indyjsko-tybetańskiej medycynie owoce rokitnika wchodziły w skład 10-ciu złożonych receptur, szeroko rekomendowanych na choroby przewodu pokarmowego, zapalenia i ropnie płuc, a także krwotoki. Podczas I-ej wojny światowej suszone owoce rokitnika stosowano w Rosji zamiast pigułek z witaminą C. Wschodnia medycyna ludowa już przed wiekami używała dojrzałe owoce tej rośliny oraz wyciśnięty z nich sok jako środek na brak apetytu oraz zranienia i oparzenia słoneczne. Dodatkowo ludowi zielarze polecali go użycia wewnętrznego i zewnętrznego na wypadanie włosów, a także szkorbut (awitaminozę) i anemię.

a dziś
Współczesne badania naukowe potwierdziły, że olej rokitnikowy korzystnie wpływa na nasz układ naczyniowy, śluzówkę przewodu pokarmowego i moczowo-płciowego oraz na skórę. Łagodzi stany zapalne i ból oraz zapobiega rozwojowi chorób żył i tętnic. Wszystko to dzięki aktywnym biologicznie składnikom. Są wśród nich:
- flawonoidy nazywane witaminą P (przede wszystkim duże ilości kwercetyny i rutyny),
- karotenoidy (189mg/100g)
- karoten
- witamina C
- duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6)
- kwas foliowy,
- witaminy: K, A, E
- prowitamina D (roślinne sterydy)
- fitocydy
- garbniki
- sole mineralne (żelaza, boru, manganu)
- kwasy organiczne (winowy, jabłkowy)
- nienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas oleinowy)

Zastosowanie w medycynie

W oleju rokitnikowym odkryto przede wszystkim bardzo duże ilości flawonoidów (kwercetyna i rutyna) oraz karotenoidów (głównie B-karoten). Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, szczególnie w przypadku infekcji błon śluzowych. Jednocześnie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu (utleniony cholesterol staje się gęsty i zatyka tętnice), wzmacniają ścianki małych naczyń krwionośnych (tzw. kapilarów), ograniczają zakrzepy krwi w naczyniach, wspomagają leczenie wrzodów, wiążą toksyczne pierwiastki i pobudzają organizm do ich wydalania, a przede wszystkim, jako silne antyoksydanty, zatrzymują patologiczny wzrost tkanek. Dzięki temu pomagają uniknąć chorób nowotworowych. We wszystkich tych procesach flawonoidy i karotenoidy wspomagane są przez niezbędne witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny. Bardzo ważną rolę w kuracji rokitnikiem odgrywają do niedawna niedoceniane pektyny, czyli znany nam dobrze błonnik. Znakomicie czyści on krew. Dzięki temu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i stosowany jest w profilaktyce miażdżycy. 
Wyciągi olejowe z owoców zaleca się w chorobach gorączkowych (wywołanych przez wirusy lub bakterie), stanach zapalnych układu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia, przy dolegliwościach gośćcowych, niewielkich krwawieniach, zakrzepowym zapaleniu żył, wysokim poziomie cholesterolu we krwi, schorzeniach skórnych, wypadaniu włosów.

Napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego. W ilościach 1-3 ml w stężeniu 5% olej z rokitnika podawany jest w iniekcjach domięśniowych jako środek wpływający na poprawę samopoczucia i działający regenerująco na organizm człowieka. Owoce rokitnika w postaci świeżej lub dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajanej witaminy C, a także w przypadku licznych schorzeń wymagających zwiększonej ilości kwasu askorbinowego w organizmie.

Zewnętrznie wyciągi olejowe z owoców, ze względu na duże zawartości karotenów, tokoferoli i kwasów tłuszczowych stosuje się w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, trudno gojących się ranach, stanach zapalnych skóry, grzybicach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy, nadżerkach, do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry.

Jak stosować

Olej Rokitnikowy może być przyjmowany wewnętrznie oraz stosowany zewnętrznie.

Wewnętrznie:
Zaleca się od 5 kropli do 1 łyżeczki dziennie podczas posiłku, w zależności od rodzaju kuracji. Najlepiej przyjmować go bezpośrednio lub rozmieszać z jogurtem, kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Zewnętrznie:
- do smarowania chorych miejsc
- do płukania jamy ustnej i gardła
- w postaci kompresów
- jako składnik maseczek na skórę i włosy
- do lewatyw (1 łyżeczka na 0,5 litra przegotowanej wody)
Olejek można mieszać z kremami, balsamami, a także oliwką.
Dla lepszej skuteczności działania najlepiej połączyć stosowanie zewnętrzne z wewnętrznym.

Przykładowe kuracje (na podstawie badań i obserwacji prowadzonych w Rosji i w Polsce)

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby jelita grubego
Polscy i rosyjscy specjaliści zalecają przyjmować Olej Rokitnikowi 3 razy dziennie – 0,5 do 1 łyżeczki na 30 minut przed posiłkiem. Kuracja łagodzi objawy bólowe oraz wspomaga gojenie się nadżerek i wrzodów.
Podczas kuracji ważne jest właściwe odżywianie, które nie obciąża żołądka (pokarmy lekkostrawne, małe posiłki). Niewskazane jest przemęczanie się, silne wstrząsy psychiczne, palenie papierosów, picie alkoholu. Kuracja powinna trwać około 3 tygodni. w przypadku niektórych chorób jelit warto też zastosować lewatywy.

Biegunki
Olejek (1 łyżeczkę) dodać do naparu z ziół (dziurawiec, rumianek, nagietek) i pić 3 razy dziennie.

Zapalenia jamy ustnej, afty
Płukać jamę ustną 2-3 razy dziennie.

Hemoroidy i bolesne pęknięcia odbytu
Przyjmować olej wewnętrznie oraz smarować nim okolice odbytu 1-2 razy dziennie. Można też zastosować tampony z waty, nasączonych Olejem Rokitnikowym.

Nadżerka szyjki macicy i stany zapalne pochwy
Stosuje się tampony nasączone Olejem Rokitnikowym przez 12 dni codziennie (najlepiej na noc). Kuracje warto powtórzyć po 4-6 tygodniach. Olej Rokitnikowy wspomaga odnowienie nabłonka, łagodzi stany zapalne, obrzęki.

Pękanie sutków, inne uszkodzenia i rany na skórze
Codziennie robić kompresy z Oleju Rokitnikowego lub smarować zmienione miejsca. Dla zwiększenia skuteczności kuracji warto przyjmować olej również wewnętrznie.

Zajady
Profilaktycznie (zapobiegawczo) 1 łyżeczkę oleju trzymać w ustach przez 10-15 min. Przy istniejących pęknięciach kąciki ust smarować Olejem Rokitnikowym kilka razy dziennie.

Zapalenie gardła i nosa
Należy codziennie smarować błonę śluzową nosa i gardła wacikiem nasączonym olejem, jednocześnie przyjmować wewnętrznie 1 łyżeczkę dziennie (przy chronicznym zapaleniu gardła smarowanie stosować 2 razy dziennie).

Zapalenie migdałków
Codzienne przez 5-12 dni smarować śluzówkę gardła wacikiem nasączonym olejem.

Zapalenie zatok nosowych
Zakraplać olej w obie dziurki, odchylając głowę i zatykając nozdrza, aby krople objęły jak największy obszar. Zauważa się poprawę komfortu oddychania, osłabienie bólów głowy, zmniejszenie wydzieliny z nosa.

W kosmetyce skóry
Olej Rokitnikowi można dodawać do kremów lub stosować jako balsam natłuszczający po wieczornej kąpieli. Pamiętajmy, że rokitnik brudzi ubrania na pomarańczowo, więc warto na noc założyć coś z nie najwyższej półki.
Olej Rokitnikowy nawilża skórę i dostarcza jej witamin. Stosowany jako dodatek do kremu na dzień, nadaje skórze ładny, brzoskwiniowy kolor i tuszuje bielactwo. Nie jest polecany osobom mającym ciemne przebarwienia na skórze – może spowodować natężenie przebarwień. Poleca się również pić codziennie 1 łyżeczkę Oleju Rokitnikowego.

włosy
Olej Rokitnikowi wzmacnia włosy i pomaga powstrzymać ich wypadanie.
Warto w tym celu codziennie pić olej (przynajmniej 1 łyżeczkę) oraz pielęgnować nim włosy.
Na włosy suche – warto zmieszać równe części Oleju Rokitnikowego i rycynowego i nałożyć na skórę głowy i włosy 30 minut przed myciem, następnie umyć włosy i spłukać wodą z dodatkiem rumianku lub amoniaku (1 łyżeczka na 1 litr wody – nadaje włosom blask). Można też mieszankę rokitnika i rycyny nałożyć po umyciu włosów na 30 minut a następnie ponownie umyć głowę (płukać podobnie jak wyżej).
Na włosy tłuste – Olej Rokitnikowy wetrzeć w skórę i we włosy na 30 minut przed umyciem, a po myciu spłukać wywarem z pokrzywy (100 g liści zalać 2 szklankami wody i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, następnie przecedzić i płukać).
Na włosy każdego typu – zmieszać równe części Oleju Rokitnikowego, rycynowego i rzepakowego (najlepiej tłoczony na zimno), można też dodać odrobinę olejku eukaliptusowego. Mieszankę podgrzać i nanieść na włosy i skórę głowy. Zawinąć głowę np. ręcznikiem na 2 godziny, a następnie umyć i spłukać wyciągiem z pokrzywy i rumianku (zioła mogą być parzone lub gotowane). Można też wymieszać 2 łyżki Oleju Rokitnikowego z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodać1 łyżkę śmietany i rozprowadzić na włosach 1,5 godziny przed myciem.

Działania niepożądane:

Przy przyjmowaniu drogą pokarmową rzadko zdarzają się przypadki indywidualnej nietolerancji oleju, które objawiają się nasileniem bólu, zadyszką, niekiedy wymiotami. W razie wystąpienia takiej reakcji należy przerwać kurację. U niektórych osób może wystąpić zgaga, kwaśne odbijanie. Są to objawy przejściowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz