UWAGA!

Artykuły zamieszczone w blogu zawierają informacje, które mogą przyczynić się do poprawy Twojego samopoczucia i zdrowia. Wszelkie informacje zawarte na tej witrynie internetowej odzwierciedlają wyłącznie moje poglądy i nie stanowią zaleceń medycznych. Stosowanie się do wskazówek tu zamieszczonych odbywa się na własną odpowiedzialność. Nie odpowiadam za ewentualne szkody mogące powstać w wyniku stosowania się do zaleceń podanych w treści zamieszczonych tu informacji.

kostki rosołowe to chemiczna bomba

fot. Piotr Dyba / newspix.p
Kostki rosołowe rozpanoszyły się na dobre w polskich kuchniach. Dziś już nikt nie pamięta zdrowych i pożywnych domowych wywarów. A szkoda. Nie dość, że kostki nie mają prawie wcale mięsa, to na dodatek nafaszerowane są glutaminianem sodu i innymi chemicznymi środkami. Producenci wmawiają nam, że kupując kostki rosołowe i rozpuszczając je w wodzie, uzyskujemy efekt identyczny do prawdziwych rosołków.
Sprawdziliśmy popularne kostki rosołowe znanych firm. We wszystkich zawartość mięsa waha się na poziomie od 0,01 do 0,2 procenta! Na domiar złego, sztuczne kostki produkowane są z mięsa suszonego! Nie trudno zgadnąć, że smaku ani koloru nie sposób z tego uzyskać.
Wystarczy jednak dodać trochę kurkumy albo barwnika amoniakalnego, aby nadać wywarowi złoty kolor. Aby pozbyć się jałowego smaku wystarczy dodać kilka ulepszaczy z inozynianem disodowym, guanylanem disodowym i glutaminianem sodowym na czele.
Jak na taką „bombę chemiczną” reaguje nasz organizm?

Ze względu na koszty badań oraz możliwe zagrożenie dla przemysłu spożywczego, nie ma wielu badań przeprowadzonych na ludziach. Natomiast badania na szczurach dowodzą, że glutaminian sodu prowadzi do trwałego uszkodzenia systemu nerwowego, mózgu i siatkówki oka, co powoduje utratę wzroku. Ponadto glutaminian trzykrotnie zwiększa ryzyko nadwagi – ostrzega Agnieszka Łyko, dietetyk z Poznania.

Zobacz, co jest w kostkach rosołowych:

Kucharek Rosół z kury - 2,69 zł
suszone mięso drobiowe 0,1%
tłuszcz kurzy 1,5%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy
barwnik kurkumina

Knorr Rosół z kury - 2,99 zł
ekstrakt mięsa kurzego 0,1%
tłuszcz kurzy 2%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, maltodekstryna

Tesco Kostka rosołowa drobiowa - 1,86 zł
suszone mięso drobiowe 0,01%
tłuszcz kurzy i roślinny 0,5%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy

Winiary Rosół drobiowy - 2,99 zł
suszone mięso z kury 0,1%
tłuszcz drobiowy 3%
glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna
barwnik amoniakalny

Knorr Bulionetka Domowa Drobiowa - cena 3,99 zł
mięso z kury 0,2%
tłuszcz kurzy 2%
maltodekstryna, barwnik: mieszanka karotenów

Skład kostki rosołowej pewnej niepolskiej już firmy to: sól, tłuszcz roślinny, substancje wzmacniające smak i zapach:
- Glutaminian sodu (nazwa kodowa E621) - częste spożywanie może mieć niekorzystny wpływ dla zdrowia. Niewskazany dla osób wrażliwych. Zawiera prawdopodobnie organizmy modyfikowane genetycznie (GMO).
- Inozynian disodowy (nazwa kodowa E631) - brak wyników badań pozwalających na wydanie opinii. Może być wyodrębniany z organizmów zwierzęcych. Jest jednym z najsilniejszych wzmacniaczy smaku. 10-20 krotnie silniejsze działanie jako polepszacz smaku.
- Guanylan disodowy (nazwa kodowa E627) - brak jeszcze wyników badań. Jest 10-20 krotnie silniejszym środkiem niż glutaminian sodu. Zawiera organizmy modyfikowane genetycznie (GMO).
- skrobia, tłuszcz kurzy, aromaty, kurkuma, marchew, cukier, ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, nasiona    selera, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, ekstrakt mięsa kurzego oraz barwnik:
- Karmel amoniakalny (nazwa kodowa E150c), częste spożywanie, którego może mieć niekorzystny wpływ dla zdrowia. Może powodować problemy jelitowe. Zawiera organizmy modyfikowane genetycznie (GMO). Zabroniony w Unii Europejskiej. W testach przeprowadzonych na zwierzętach przy dużych dawkach stwierdzono skurcze i obiżenie ilości limfocytów (białych krwinek krwi).

Podsumowanie

Według badań producentów kostek bulionowych najpopularniejsze są kostki rosołowe, a konsumenci używają produktów przynajmniej kilka razy w tygodniu.
To bardzo szkodliwy nawyk żywieniowy. Kostki bulionowe bez wahania można zaliczyć do tzw. junk food i powinny na stałe zniknąć z naszej diety.

Ciekawe artykuły na ten temat: supermarket.blox.plcafeteria.pl/zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz