Inna nazwa: Chleb Świętojański
Gatunek: Ceratonia siliqua
Rodzina: Leguminosae (Motylkowe)
DRZEWO KAROBU
Drzewo karobu należy do rodziny motylkowych, rośnie w w strefie śródziemnomorskiej. Preferuje klimat suchy uniemożliwiający rozprzestrzenianie się pleśli i innych szkodników, z tego właśnie powodu do uprawy karobu używa się albo bardzo mało albo wcale środków ochrony roślin. Drzewo po 50-ciu latach osiąga ok. 15 metrów wysokości. Nie wytwarza owoców przez pierwsze 15 lat, ale za to owocuje bardzo dobrze w podeszłym wieku. Duże drzewo może wytworzyć ok. 1 tony owoców w sezonie.
Kwitnienie: wrzesień, październik. Gatunek rozdzielnopłciowy, kwiaty żeńskie muszą być zapylone przez pyłek z kwiatów męskich pochodzących drzew męskich, aby drzewa żeńskie zaowocowały. Rozwijające się strąki karobu wyglądem przypominają zielone, lecz bardzo szerokie strąki fasoli; dojrzewając stają się połyskująco, ciemnobrązowe. Długość ww. waha się od 10 do 25 cm, waga jednego strąka od 20 do 45 gramów. Ww. strąki posiadają okrągłe dołki, po cztery w grupie, w każdym z nich znajduje się nasiono. Każdy strąk może zawierać do 15 nasion. Zarówno nasiona jak i strąki są jadalne. Zmielone nasiona używane są jako zamiennik kakao, znane pod różnymi nazwami: algarroba, chleb Świętojański (St. John's bread), locust bean gum. Strąki są zwykle używane jako pasza dla bydła. Proszek z karobu używa się jako zagęszczacz, stabilizator, środek do kolorowania artykułów spożywczych.
ZBIÓR ORAZ OBRÓBKA KAROBU
Strąki karobu zwykle przetwarza się w krajach uprawy. Strąki i nasiona suszy się, następnie myje, aby odseparować nasiona od strąków – młóci się. Nasiona przetwarza się na proszek zwany chlebem Świętojańskim (ceratonia, locust bean gum). Ww. produkt używa się w postaci środka żelującego, stabilizatora, emulgatora np. w lodach, deserach owocowych oraz saładkach.
Ww. produkt może być mieszany razem z tragacanth gums (E143) uzyskiwany z kory drzewa innego gatunków motylkowych t.j. traganka ( Astragalus gummifer). Ma zastosowanie jako stabilizator, emulgator, zageszczacz oraz zapobiega krystalizacji cukru w słodyczach. Olej ekstrahowany z nasion karobu ma zastosowanie w medycynie. Po ekstrakcji nasion, strąki praży się, mieli, przesiewa, przechowuje w atmosferze kontrolowanej, aby zapobiec zbytnieniu stwardnieniu lub zmiękczeniu. Proszku ze strąków karobu używa się do produkcji wypieków i innych artykułów spożywczych. Jest słodki, nie ma potrzeby dodawania cukru. Batony (wegańskie) bez dodatków mlekopodobnych, z mąką sojową, tłuszczem roślinnym, lecytyną sojową jako emulgatorem.
HISTORIA KAROBU
Chociaż w Wielkiej Brytanii ww. został wprowadzony do wyrobów cukierniczych ok. 20 lat temu, karob nie jest niczym nowym. Kronikarz grecki: Theofrastus zapisał w 4 roku przed Chrystusem że współcześni zwali karob figą egipską. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali jego kleiste właściwości jako kleju do przyklejenia tkaniny w mumiach, ponad to całe strąki wraz z nasionami znajdowano w sarkofagach egopskich. Rzymianie spożywali zielone strąki korabu, działają odświeżająco, są specyficznie słodkie.
Wielu filozofów uważa że Jan Chrzyciciel żył na strąkach karobu (locust beam). Inna wzmianka w biblii dotycząca karobowych strąków: wątek o synie marnotrawnym, który utracił odziedziczony majątek, został służącym, a następnie karmił świnie. „ Spożywał strąki, te same którymi karmiono świnie...”. ww. strąki to najprawdopodobniej strąki karobu , spożywane w czasie klęski suszy i głodu (ww. roślina jest bardzo odporna na suszę).
KAROB JAKO ZAMIENNIK CZEKOLADY
Karob ma prawo być uważany za zdrowy zamiennik czekolady. Większość z nas jest świadoma że nie zawiera stymulantów takich jak kofeina i jej pochodna teobromina, ww. znajdują się w prawdziwej czekoladzie. Jest naturalnie słodki, produkty zawierające karob będą mniej słodzone w przeciwieństwie do czekoladowych pobratymców. Proszek z karobu może z powodzeniem zastępować kakao w jakimkolwiek przepisie kulinarnym. Karob jest używany przy produkcji batonów, groszków i innych wyrobach cukierniczych
PRZEWAGA KAROBU NAD CZEKOLADĄ
Karob przede wszystkim nie zawiera kofeiny i teobrominy, które są uzależniające, mogą być przyczyną alergii. Kofeina i teobromina to stymulanty metaboliczne. Najbardziej aktywna jest kofeina, oddziaływuje bezpośrednio na mózg, marządy zmysłów, wywołuje nadpobudliwość. Może być przenoszona do organizmu niemowlęcia wraz z mlekiem matki, kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie picia napojów zawierających kofeinę. Kofeina ma właściwości przeciwbólowe, ale występują efekty uboczne t.j. nadbobudliwość, nerwowość, nudności, palpitacje. Kofeina nie tylko działa stymulująco na mózg, ale również na inne narządy, podnosi tempo pracy serca. Może prowokować (zwiększać) emocje. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych oraz jest moczopędna; spożywana w nadmiarze powoduje zwiększone straty witamin rozpuszczalnych w wodzie t.j. witamin z grupy B oraz witaminę C. Kofeina stymuluje uwalnianie zapasów energetycznych organizmu, t.j. uwalnianie cukrów z wątroby do krwioobiegu. Ww. może powodować ryzyko cukrzycy oraz skłonności do tycia, zmiany w samopoczuciu itp.
JAKIE ILOŚCI KAROBU SPOŻYWAĆ?
Zazwyczaj 15 gram proszku z karobu miesza się z utartymi jabłkami itp. dla dzieci. Dla dorosłych co najmniej 20 gramów na dzień. Ww. proszek można mieszać z utartymi jabłkami, batatami. Karob powinno się mieszać z większą ilością wody. Dla podkreślenia: w przypadku wystąpienia biegunki u niemowlęcia, dziecka proszę zwrócić się do specjalisty – pediatry, właściwe uwodnienie z dużą ilością elektrolitów jest niezbędne w czasie ostrej biegunki. Karob nie zawiera fenyloetyloaminy ww. powoduje migreny. Nie zawiera fromaminy, która również powoduje migreny oraz alergie.
WARTOŚĆ DIETETYCZNA
Karob zawiera ok. 80% białka, z witamin to: witamina A, B2, B3 oraz D. Zawiera również dużo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza, poza tym mangan, bar, miedź oraz nikiel. Jakkolwiek powinien być spożywany z umiarkowaniem wraz z bilansowaną dietą. Nie zawiera kwasu szczawiowego zmniejszającego wchłanianie nieorganicznych związków wapnia i cynku. Ww. minerały są korzystne dla naszej skóry; występowanie szczawianów w kakao, czekoladzie i wyrobach czekoladowych może mieć wywoływ na powstawanie piegów, złuszczeń skóry u niektórych dzieci i nastolatków spożywających nadmiary tego rodzaju wyrobów.
AKTYWNE SKŁADNIKI:
Głównym składnikiem karobu są węglowodany oraz taniny. Ww. węglowodany są odpowiedzialne za gumowatość karobu, to zostało wykorzystane jako zagęszczacz wiążący wodę, pomagający skleić wszystko razem. Taniny z karobu nie są rozpuszczalne w wodzie, nie wiążą się z białkami w przeciwieństwie do tanin rozpuszczalnych w wodzie. Natomiast ww. bardzo dobrze łączą się z innymi związkami, toksynami, hamują rozwój bakterii, ww. własności są bardzo pomocne w leczeniu biegunki. Ww. proszek wiążąc włóknik oraz cukry powoduje zagęszczenie innych pokarmów w żołądku co zapobiega nadkwasocie (reflux) (wylewów kwasu żołądkowego do przełyku.
Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA.
Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:
- Poprawia trawienie.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu
- Działa jako antyutleniacz.
- Może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych.
- Zawiera substancję czynną, która jest skuteczna przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
- Ma właściwości wykrztuśnie polecany jest palaczom i po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
- Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
- Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
- Jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
- Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem, działa przeciw wirusowo i antyseptycznie. Jest używany do leczenia polio u dzieci.
- Jest bogaty w wapń i fosfor i z tego powodu jest wykorzystywany w walce z osteoporozą.
Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje ( na 100 g. proszku ) :
Karob: | Proszek kakaowy: | |
Zawartość tłuszczu | 0,2 g | 23,7 g |
Białko | 3,8 | 16,8 |
Węglowodany | 90,6 g | 45,4 g |
Wapń | 290 mg | 133 mg |
Fosfor | 81mg | 648 mg |
Potas | 800 mg | 651 mg |
Sód | 10 mg | 717 mg |
Żelazo | 2,94 mg | |
Cu | 0.57 | |
Se | 5.30 | |
Zn | 0.92 |
Źródło: www.rawhealth.net
Dużo przydatnych informacji, podziekowania dla autorki! Powoli dojrzewam do mysli aby zrezygnowac z kakao na rzecz karobu;)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-) kompletnie i przystępnie.
OdpowiedzUsuńKakao zawiera znacznie więcej wartościowych składników niż karob, a spożywane w umiarze nie szkodzi i ma właściwości lecznicze.
OdpowiedzUsuńNiestety kakao przegrywa z karobem w wielu sprawach , przykładowo kakao zakwasza organizm co jest przyczyną wielu chorób natomiast karob bardzo dobrze alkalizuje co jest bardzo wskazane
UsuńAle kakao ma również te nie wartośćiowe składniki, a tych lepiej unikać
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i wyczerpujący artykuł na temat proszku karob. Bardzo fajnie się czyta i jest przekonywujący. Ja już zamieniłam tradycyjne kakao na wartościowy karob i używam go do ciast, których smak jest wzbogacony o ten niezwykle zdrowy produkt. Polecam!!! Pozdrawiam serdecznie!!! :)
OdpowiedzUsuńTe, ze jest po prostu niesmaczny. Nie rozpuszcza sie i smakuje jak pyl.
OdpowiedzUsuńNajpierw piszesz, że karob zawiera 80% białka, a potem w tabelce się okazuje, że 3,8%
OdpowiedzUsuńCo?? jak to się nie rozpuszcza??? BARDZO DOBRZE się rozpuszcza! Na święta upiekłam ciasta z polewą z karobu, a Rodzina była pewna, że to czekolada! ;-) Jest pyszny i do tego zdrowy
OdpowiedzUsuń