Sprawdź jak długo trawisz jedzenie, które dostało się do Twojego brzucha. Może za pół godziny już będziesz odczuwać głód, a może potrzeba aż 8 godzin na strawienie ostatniego posiłku?
0,5-2 godziny
|
2-3 godziny
|
Cukier
|
Biały chleb
|
Miód
|
Grzanki
|
Owsianka
|
Surowe jajka
|
Ryż
|
Jaja na twardo
|
Kasza manna
|
Omlet
|
Kawa, herbata
|
Sos tatarski
|
Kakao
|
Ryba gotowana
|
Gotowane mleko
|
Kalafior
|
Bulion
|
Szparagi
|
Jaja gotowane na miękko
|
Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie
|
Kompot
|
Ziemniaki puree
|
Jabłka
|
3-4 godziny
|
4-5 godzin
|
Chleb pełnoziarnisty
|
Ser
|
Frytki
|
Soczewica
|
Kalarepa
|
Groch
|
Szpinak
|
Szczypiorek
|
Rzodkiewka
|
Śledź wędzony
|
Gotowana kura
|
Śledź solony
|
Gotowana szynka
|
Pieczone mięso
|
Gotowana wołowina
|
|
Niezbyt tłusta kiełbasa
|
5-6 godzin
|
6-8 godzin
|
Tłusta pieczeń wieprzowa
|
Sałatka śledziowa
|
Bekon
|
Sardynki w oleju
|
Tuńczyk
|
|
Wędzony węgorz
|
|
Tłusta pieczona gęś i kaczka
|
Poniżej
znajdują się czasy trawienia pokarmów potrzebne żołądkowi by całkowicie go
strawić, upublicznione przez Dr. Gian-Cursio oraz Dr. Bass’a (podane na stronie przemyslawbajno.pl)
Czas, który
jest tutaj podany to orientacyjny czas przebywania w żołądku przed jego
opróżnieniem.
Woda
Na pustym
żołądku, przechodzi bezpośrednio do jelit.
Owoce
Soki owocowe
– od 15 do 20 minut.
Owoce melonowate – co najmniej 20 min.
Pomarańcze, grejpfruty, winogrona – 30 min.
Jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie – 40 min.
Warzywa
Buliony
warzywne, rosoły – od 15 do 20 minut
Sałatki – od 20 do 30minut
Surowe warzywa – 30min.
Gotowane warzywa (większość) – 40min.
Kukurydza, ziemniaki, słodkie ziemniaki – 60
minut
Zboża i nasiona
Zboża:
Brązowy ryż, proso, gryka, kukurydziane, owies – 90 minut
Rośliny strączkowe i fasola, soczewica,
ciecierzyca, groch – 90 minut
Nasiona soi – około 2 godziny
Nasiona słonecznika, dyni, sezamu – około 2
godziny
Orzechy, migdały, orzechy laskowe, orzeszki
ziemne (surowe), orzechy włoskie, – od 2,5 do 3 godzin
Produkty mleczne
Odtłuszczone
mleko, twaróg, serek wiejski, chudy serek – 1 godzina
Pełnotłusty serek wiejski – 2 godziny
Pełnotłusty twardy ser – 4 godziny
Pokarm zwierzęcy (gotowany lub podgrzany)
Żółtko jajka
– 30 minut
Całe jajko – 45 minut
Ryby – dorsz, flądra, owoce morza – 30 minut
Ryby – łosoś, pstrąg, śledź (bardziej tłuste
ryby) – 45 minut
Kurczak – 1,5 godziny (bez skórki)
Wołowina, cielęcina – 3 godziny
Wieprzowina – 4 godziny
Źródło: http://przemyslawbajno.pl/2011/08/czas-trawienia-pokarmow/
Kukurydza to nie warzywo, tylko zboże.
OdpowiedzUsuńdla ścisłości to nie zboża tylko rośliny wiechlinowate
Usuńklasa; jednoliścienne, rodzina; wiechlinowate, grupa użytkowa zboża ; pszenica, nibyzboża; gryka, szarłat, no idobrze
Usuńa podroby zwierzece??
OdpowiedzUsuńUnknown28 września 2015 13:22
OdpowiedzUsuńa podroby zwierzece??
Odpowiedz
Nikt tego nie je
ja jem flaczki
UsuńMięczaki nie jedzą.
UsuńOj zdziwiłbyś się...to że Ty nie jesz nie znaczy że nikt nie je...
UsuńJa jem wszystko co mi smakuje i sprawia przyjemność.
OdpowiedzUsuńTrawienie orzechow trwa 2,5-3h.., a ile czasu od ich zjedzenia potrzeba, aby organizm przyswoil skladniki odzywcze z tychze orzechow? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń16 godzin
OdpowiedzUsuńdobrze wiedzieć!
OdpowiedzUsuń